fredag, april 06, 2007

Bebisprylar

Bestämde mig nu för att jag måste komma igång och köpa saker. Ser framför mig hur jag stressar runt i het sommarvärme, med jättemage och svullna fötter letandes efter bebissaker...
Så jag gick in på H&M och ville köpa en pyjamas, eller två stycken – en i stl 50 och en i 56. Men varför måste det vara så uppenbart tjej och kille?!?!?! Speciellt när det är så små storlekar – alla tar ju faktiskt inte reda på vad det är för kön. Blev irriterad, men jag kom till slut därifrån med en Nalle Puh (vad annars?!) pyjamas i stl 50 och 3-pack med strumpor. Och så slet jag till mig en mamma-topp till mig själv!

Jag tror att jag måste göra en lista av vad jag behöver köpa. Så jag behöver er hjälp! Vad behöver jag – förutom det uppenbara som vagn och säng
? Alla tips mottages tacksamt – vill veta allt från våtservetter till kläder till ja, jag vet inte vad. Vad är onödigt? Vad är ett måste? Antal uppsättningar med plagg? Annat som jag bör tänka på?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det kul att shoppa! Har väl inte riktigt kommit igång den här ggn, samtidigt så har vi ju egentligen redan allt vi behöver från förra ggn så det är ju inte alls som sist då vi inte hade ngt! Men tänk, det är ditt eget lilla barn som ska få använda det du nu köper! Visst är det en häftig känsla! Men jag kan hålla med dig om att det är surt att det är så könsuppdelat, som sagt alla vet ju faktiskt inte vilken sort de väntar!

Ett tips från mig är att satsa på omlottbodysar (att trä kläder över huvudet på en liten bebis är ingen hit). Sedan blev en annan favorit hemma hos oss sovpåsarna (de tunna i bomull), iallafall Hugo bajsade x ggr även nattetid och då hålla på med tryckknappar och trassla ner små ben i pyjamasen igen när du är så trött att du ser fyrdubbelt är ingen hit... Då är det mycket smidigare för alla inblandade med en påse som man bara drar ihop nertill med ett snöre!

Annars är det väl de klassiska tvättlapparna från Ikea (som alla har), de är suveräna! Perfekta att ha som kräklappar, att använda vid amning när mjölken sprutar åt alla håll, att tvätta bebis med osv! Vi använder de fortfarande och tvättar av Hugo med efter han har ätit.

kram, Anki

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Oj vad svårt. Jag ska försöka få ihop en lista på det vi använde den allra första tiden.

- Skötbord
- Blöjor (vi har tygblöjor som fungerar väldigt bra och så har vi vanliga blöjor, från början är det av varianten newborn)
- Våtservetter eller frotélappar (vi gjorde själva genom att klippa sönder några gamla handdukar
- Badbalja
- Vagn
- Kudde (Viktigt för att huvudet inte ska bli platt)
- Täcke
- Säng (vi har ett snugglenest som bebisen sover i, i vår säng)
- Bodys (tröjor är värdelösa på så här små)
- Byxor (I början tyckte vi att det var allra bäst med både hängslen och fötter så att de inte ramlar av och så att man slipper försöka ha kvar strumpor på de småååå fötterna)
Pyjamas
- Mössa (Behövs även till sommaren för att skydda det lilla huvudet)
- Filt att lägga bebisen i eller på.
- Sjal (Underbart för armarna när liten vill bli buren hela tiden i början)
Ytterplagg (Vår son kom mitt i vintern så vi har fleeceoverall till honom, men det är ju inte behövligt till sommaren)

Vad det gäller klädmängd så beror det ju på hur ofta man har möjlighet att tvätta. Men kläderna blir inte så smutsiga i början, i alla fall så varken kräktes eller dreglade vår bebis när han var ny, så han kunde ha samma kläder en hel dag.

Ett tips för könsneutrala kläder är polarn o Pyret, ganska dyrt men vädligt fina kläder. Och har man inget emot begagnat så kan man fynda på Tradera. Det syns inte att kläderna är begagnade för en bebis sliter ju inte på kläderna.

Anna sa...

Jag köpte rätt mycket saker som jag nästan aldrig använt faktiskt. Babykläder alltså. Det är svårt att veta vad man tycker om och dessutom får man en hiskelig massa kläder - det trodde jag inte men det är sant! Dock, bodysar går ju alltid åt, hur många som helst nästan. Och omlott är suveränt från början. Jag tycker att tröjor/huvtröjor/koftor används väldigt lite. De bara knorvlar sig runt lilla ungen känns det som. Jag hade alldeles för många sådana.

Någonting jag aldrig skaffade innan, och när jag kom på det var jag för snål för då nattammade jag inte lika mycket, var en amningspyjamas. Verkar helt suveränt. Det är ju så tjorvigt att ligga eller sitta och amma när det glipar bakom ryggen hela tiden. Speciellt när Lilla My var någon månad och jag låg ner och ammade henne och somnade sedan hade jag jättegärna velat ha en sådan pyjamas. Nu sov jag i ett virvarr av linne (som jag drog ner) och t-shirt (som jag drog upp) och det var aldrig bekvämt. Så unna dig en sådan är mitt tips!

Ja, allt detdär till medicinlådan är en hit att ha om förkylningen är framme och man står där handfallen kl 22 på söndagskvällen. Alvedon för spädbarn, näsdroppar (både avsvällande och sådana med koksaltlösning) samt en näs-frida eller annan snorsug är suveränt att ha hemma.

Apotekets amnings-bh är föresten suverän att ha de första dagarna och sedan på nätterna. Billig är den oxå och suuupersexig... NOT

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Kom på en sak som jag hemskt gärna hade velat ha, men som jag aldrig köpte. Blir det fler barn så ska jag absolut köpa en.

Det jag pratar om är en amningskudde. I början ammar man ungefär jämnt, och det är svårt att få till en vettig ställning. En riktig amningskudde hade nog gjort susen.

Astillbe sa...

Wow! Tack tack, jag skall skriva en lista och sammanfatta allt! Ni skriver faktiskt om en del saker som jag funderat på - t ex amningskudde, pyjamas (till mig), vilket typ av kläder man ska ha. Sovpåsar var också ett bra förslag! Sjal funderar jag starkt på - men inte i syfte till att bära extra mycket utan för att lättare kunna bära när man ändå bär - om ni förstår hur jag menar?! Medicinlådan har jag också funderat på mycket...

Ojoj, det blir en del att handla!
:-D

Har hittat några grejor som jag nog slänger ut i bloggen och frågar er om senare. T ex typ av badbalja och sådant.

Jag bockar och bugar!

Anonym sa...

Mer tips, Hugo är ju född i juli och om sommaren blir som sommaren 05 så behövs det inte särskilt mycket kläder (om du nu inte får en kräkis och har svårt att tvätta). Men du behöver inga ytterkläder överhuvudtaget, ingen mössa däremot en liten solhatt för skydd mot solen om du bär den lill* i sjal eller ngt liknande.

Sedan går det mest åt kortärmade bodysar, mer än så har man inte på dem en varm sommardag. Vi hade tunna bomullsstrumpor på Hugo inomhus eftersom han var kall om fötterna. Tunna filtar är bra att ha, som tex gallerfiltar. Det är mest när de blir äldre som det är viktigare med långärmat för skydd mot solen, våra småttingar är ju helt nybakade i sommar så då håller man dem undan solen och värmen ändå (det är svårare när de blir rörligare). Däremot så vill jag tipsa om att skaffa parasoll till vagnen, vi köpte inte det först för vi tänkte att det var en onödig grej, men där fick vi tänka om! Det är för varmt att lägga filt över vagnen som solskydd (vilket annars funkar suveränt mindre varma dagar), de varmaste dagarna hade vi suffletten på vagnen nere och använde parasollet.

De varmaste nätterna så sov han dessutom enbart i en kortärmad body. Lite tyg vill man ha på dem eftersom det blir så himla svettigt med hud mot hud! :-)

Några långärmade bodys och byxor kan vara bra att ha till kvällarna och till regniga dagar. Men som sagt, iom att vi får barn mitt i varmaste sommaren så behövs det inte så mycket. Om det nu inte blir en rekordkall sommar...

Utgå lite från hur du klär dig själv, har du en kortärmad top/linne och en kjol på dig så ska du defintivt inte sätta på mer kläder på din bebis som dessutom med största sannolikhet ligger skyddad i vagnen (och som det då är lätt att bara lägga en tunn filt över)!

Personligen tyckte jag inte om sparkbyxor och pyjamasar med fötter, det enda som hände var att så länge de var för stora så trasslade han in benen i dem (han drog upp och höll inte kvar sin fot i byxans fot) och sen hade man ca en vecka som de satt bra för att därefter vara för små. Men här tycker många olika. Däremot om du vill ha med fötter så satsa på lite större storlekar som blir lagom att använda i höst, i sommar är det för varmt!

Hem-apoteket är viktigt! Se till att ha alvedon, koksaltlösning och nezeril, näsfrida, termometer (stjärt). Sedan är det bra med tex inotyol för röda rumpor och ngn annan mild salva, tex idomin.

En bra babysitter, tex babybjörns är helt suveränt att ha! Det är din nyckel till att tex kunna ta en dusch när du är ensam hemma med liten!

Tvättlappar körde vi helt med den torra varianten som vi blötte själva med vatten, vi ville inte använda en massa onödiga kemikalier på honom. De blöta tvättlapparna som finns är däremot perfekta att ha i skötväskan när man är ute!

Till skötväska funkar vilken väska som helst som går att hänga på styret på vagnen. Men ett tips är att se till att ni har en riktig skötbädd (som man tar med i väskan), det är suveränt när man byter på toaletter och på andra ställen där det inte finns skötbord (fast skötbädden är suverän att använda även då det finns skötbord eftersom det känns väldigt mycket fräschare). Numera har vi aldrig skötväska med oss, däremot går jag inte hemifrån utan skötbädden och några blöjor, våtservetter samt plastpåsar att slänga blöjorna i. Så användningstiden är lång!

Till sängen är en tunn kudde bra att ha, däremot räcker det med en tunn filt i början, täcke började vi använda först i slutet av hösten när det blev kyligare ute. Ett annat bra tips är att införskaffa bed protector, en mycket bättre variant på plastad frotte som inte blir svettigt att ligga på! Jag har en stor i vår säng som skydd (ville ha om vattnet gick i sängen, vilket det gjorde plus att det är suveränt nu när Hugo sover i vår säng) Sedan köpte vi ett mindre som vi har i spjälsängen. Du hittar det tex på www.mamas.se under säkerhet, madrasskydd. De är helt suveräna!!!

Ska fundera lite mer på vad vi behövde, det är ju jätteroligt! :-D

Anonym sa...

jättebra tips....köp soldressar, som pyamas fast med kort ärm och korta ben, behövs inte mkt annat om det blir soligt. går att ta på byxor utanpå om det blir skugit eller b¨åsigt osv :)

Mvh
Linda

Superquinnan sa...

skämt åsido men du behöver en badbomb med avkoplande effekt. alla andra hade redan nämnt det mesta så jag tänkte på avad du behöver till dig :) sen det dä rmed kläderna är ju urtrist. allt är så killigt eller tjejigt. dumt tycker jag!

Anonym sa...

Mitt bästa tips är att vänta med så mycket som möjligt tills bebben är född, det mesta vi trodde var livsnödvändigt är fortfarande inte använt.

Lycka till!
Louise

Anonym sa...

Du har fått så många bra tips redan på vad som är bra att ha så jag kan ju bara säga vad jag INTE skulle rekommendera ;) Köp inte så mycket i strl 50 för får du en bebis över 4 kg som vi fick så är strl 50 bara att glömma. Alva började genast med 56 och även den storleken växte hon ut snabbare än snabbast. Eftersom ni får en sommarbebis så behövs det ju inte så mycket kläder överhuvudtaget. Bra att använda är kortärmade bodys och en bomullsmössa. Sen när hösten kommer har h*n vuxit så mycket att det är dags för större kläder :)

Anonym sa...

Vi köpte en sak först efter ett tag som jag önskar att vi köpt på en gång. Det kan tyckas onödigt kanske ... men för oss fungerade det jätte bra. Ella gillade att bada och hon sprattlade som bara den och det var lite svårt att känna sig säker när man höll henne. Hade man dessutom lite olja i vattnet så var hon ju hal som bara den. Så vi köpte IKEAs badbalja, jätte bra och billig och till det köpte vi en liten ställning/stol som är till just för att att ha i badbaljan. I den lägger man barnet och sen behöver man bara stödhålla. Själva stolen gör att barnet ligger jätte bra.

Det fungerade perfekt för oss, Ella älskade den länge och när hon inte längre behövde den i badet försökte hon använda den som rutchkana i vardagsrummet - vilket var mindre lyckat ...

En sak till. Jag hittade en favvo amnings-bh på Minimundus. Säg till om jag ska skicka länken till den. Den är bara bäst och jag ska aldrig ha någon annan :)

KRAM

CamillaS sa...

Kom i håg vad du behöver till dig själv också! Du kommer vilja byta bindor jätteofta, det kommer gå åt nästan ett paket om dagen. Amningsinlägg är också bra att ha innan, Medela och NUK skall vara de bästa, apotekets blir bara blöta och äckliga. Köp amnings-BH innan också, typ en kupa större än vanligt. Det räcker fint med några billiga från t ex Lindex i början tills du kommer ut igen och kan botanisera mera.

På min 6-veckorsbebis har jag hittils inte använt något annat än apotekets olivolja och hans hy är jättefin. Inga skumma allergener som det är i alla andra salvor, våtservetter och oljor. Apoteket har också sårtvättar, små vita lappar som kommer i 200-pack som är bra att ha för att smörja och torka med.

Linda sa...

Bomullsfiltar tycker jag är kanonbra! Jag hade sytt en själv av trikåtyg som vi hade haft ivåran säng så att den luktade som oss, den hade jag med till bb sedan. Tycket att det var skönt att ha något hemifrån till bebisen på sjukhuset och speciellt när han blev inlagd på barnavdelningen.

Dessutom är de bra både som insynskydd när man ammar eller som solskydd på vagenen och så naturligtvis att linda in bebisen i oxå =)

Linda sa...

Amningslinne till dig. Hittar du så köp det redan nu för de kan vara slut i långa perioder. De är kanonbra att sova i när man ammar eller att ha under anndra toppar så att man slipper visa hela magen när man är ute på stan och springer.

Anonym sa...

Åh, vad avundsjuk jag blir;-) Jag vill oxå handla en massa bra kläder till vår bebbe! Har 2 jättefina barnklädesaffärer i området och går förbi och suktar ibland. Har dock inte köpt nåt ännu. Men blir så sugen och "unnar" mej ibland att gå in och känna och titta på dem:-D Kram

Astillbe sa...

Tusen tack för alla tips! Ska försöka sammanfatta! Trodde aldrig jag skulle få så mycket nyttig information - Ni är underbara!

hannah30 - håller tummarna för att du snart får gå in där du också! Faktiskt, så i somras gav jag fan i allt skrock så jag köpte faktiskt lite bebiskläder, en hakklapp och en badhandduk med huva. Det kändes fantastiskt. Det gav mig faktiskt en smula hopp, även om IVFen vi gjorde då gick åt skogen.

KRAMAR!

Anonym sa...

Hejsan, ville bara berätta att jag följer din blogg med stort intresse. Tycker om att läsa om din väntan. :-)

//Mysla

Astillbe sa...

Mysla - Välkommen hit! Det är alltid kul att få ett avtryck från dem som läser! :-D