söndag, oktober 29, 2006

Ruvardag 10 och funderingar

Idag är jag på ruvardag 10 tillika dag 12 efter ägglossning av normala 14 dagar. Mens är beräknad till på torsdag.

När jag gjorde inseminationerna under 2005 tog jag extra progesteron, vilket gjorde att mensen försenades. Den brukade komma sex dagar senare, med småblödningar efter fyra dagars övertid.

Första gången det hände var i juni 2005, efter min första insemination. Jag var själv hemma, sambon var bortrest. Min AFF-vän anhna hade sagt till mig att jag bara måste vara gravid. Men jag vågade inte tro det först.

Så när jag vaknade där på torsdagsmorgonen och insåg att mensen inte kommit inatt heller började jag tillåta mig själv att tro på det och jag grät av lycka. Jag låg där med handen på magen och minns att jag ändå kände en styng av rädsla för det främmande som nu skulle komma. Jag fantiserade om hur jag skulle berätta för sambon när han kom hem – och hur sjutton skulle jag klara av att vara tyst i tre dagar??? Jag ville ju inte berätta på telefonen…

Jag gick upp och testade. Det var negativt. Men hur fasiken kunde det vara negativt? Jag fattade ingenting. Först senare den dagen hittade jag information på AFF om att progesteronet kan försena mensen*, vilket barnmorskan bekräftade för mig när jag ringde senare samma dag. Jag var helt förkrossad.

När jag sedan genomgått första IVF:en räknade jag med att om vi skulle misslyckas, så skulle mensen försenas, och jag skulle börja småblöda lite på den fjärde övertidsdagen. Men jag hittade även information om att när man gjort färsk-försök så blir mensen inte försenad om den blir det annars av progesteronet.

Men småblödningarna kom på den fjärde övertidsdagen. Samma dag testade jag negativt. Slutade med progesteronet dagen efter. Testade igen dagen efter det, och fick positivt! Två timmar senare fick jag konstiga smärtor i magen och det började forsa blod. Förmodligen missfall.

Så vid vårt andra färskförsök så räknade jag med att mensen återigen skulle bli försenad. Men småblödningarna satte igång tidigare, redan på den förmodade mensdagen. Jag fortsatte ändå med progesteronet och mensen kom igång helt två dagar senare. Jag drar den slutsatsen att fördröjningen förra gången berodde på att jag var gravid. Om det är korrekt eller inte, ja, det kan ingen svara på…

Så nu vet jag lite om hur min kropp fungerar vid färskförsök. Men jag räknar med att mensen kommer att fördröjas den här gången, så kommer det inte mens på torsdag är det absolut inte läge att börja ens tänka tanken på att jubla.

*Finns ingen bipacksedel till progesteronet.

Minnesanteckning
2006.10.29: 36,8, svullen, svaga mensmolningar, mkt toabesök, trött

Inga kommentarer: