lördag, mars 31, 2007

Mer om jobbdilemmat

Jag har ju skrivit lite angående mitt jobbdilemma tidigare (ang att jobba extra under f-ledigheten, omorganisering m m). Men jag har inte berört det mer på ett tag i bloggen. Dock har dilemmat inte försvunnit utan det finns i tankegångarna hela tiden.

Jag pratade med min syster om det här två dagar innan hon födde sin pojke, för snart 4 veckor sedan. Det var skönt att få pratat med henne för hon förstod precis. Hon berättade att när hon var hemma med första barnet hade hon hur mycket tid som helst över och bland annat målade om hela huset utvändigt.

Hon sa att det hänger på hur man lägger upp sin dag. Ligger man själv och sover så fort bebisen sover, ja då hinner man inte med så mycket saker. Den här gången hade hon bett, ja nästan på sina bara knän, till sin chef att kunna jobba lite hemifrån, men hennes chef tyckte inte att det skulle fungera med hennes arbetsuppgifter. Så den här gången är hon hemma i 6 månader bara och börjar jobba deltid i höst. Men visst är det tuffare nu för henne eftersom hon nu har två battingar att sköta, även om den äldste är på dagis några timmar per dag.

Det var så skönt att få höra en kvinna säga de här orden, att det inte bara är jag som känner så här. De flesta jag pratar med tycker ju som sagt att man ska ägna all sin tid och bebisen – gärna i flera år om man kan. Bara fika, gå promenader, babysim m m. Och de tycker speciellt att när vi har försökt med så mycket för att bli gravida inte ska slänga bort den här tiden.

Så jag får dåligt samvete. Jag kan redan få känslan av att ”vara en dålig mamma” – innan jag ens har blivit det. Varför kan jag inte få försöka kombinera jobb och ändå var världens bästa och mest omtänksamma mamma? Men som kanske hellre köper bullarna i affären än bakar själv?

Mitt internet kopplas ner nu här hemma, så vi blir utan i två veckor. Jag har bett om en bättre och snabbare uppkoppling (från jobbet) – för samma pris som tidigare får jag 8 mb istället för 1 mb. Tanken är att det behövs under hösten när jag börjar jobba så smått. Jag jobbar en del hemifrån nu och det är segt att koppla upp sig på företagets nätverk, men det fungerar ju när det bara är tillfälligt – men nu kommer min vikarie ta min dator här ju så då är jag ”tvingad” till att använda enbart hemdatorn.

I vilket fall. Igår blev jag mer eller mindre erbjuden en ny tjänst här. Vilket innebär att jag får byta chef. Jag grunnar mycket på för- och nackdelar. Med både arbetsuppgifter och chefsbyte. Jag skulle i så fall arbeta heltid med en av de två stora sakerna jag idag arbetar med och som är det mest stimulerande. Men det finns andra saker/uppgifter/ansvar jag i sådana fall tvingas avstå ifrån. Men jag inser ju att den stora organisationsförändringen som vi har nu den gör att inget mer kommer att vara som det var tidigare. Så frågan för mig är vad jag vill göra?

Det är just detta jag skrev om för någon månad sedan. Att ska jag nu passa på att ta för mig? Se till att påverka att jag kommer vidare i min karriär? Jag har ju varit så satans frustrerad ibland och stampat och velat komma bort. Nu kanske jag har chansen.

När informationen läckte ut igår så pratade vi lite om det. Jag och min ev blivande chef. Jag fick veta vad han tycker om mig, mina kunskaper och varför jag passar i den rollen han föreslagit. Och jag sa direkt att jag då vill ha mer formellt ansvar än tidigare, vilket han lovade att jag skulle få.
Tanken är i sådana fall att jag skulle mjukstarta i senhöst genom att arbeta några timmar under min föräldraledighet (alltså ta ut mindre fp – jag tänker absolut inte försöka lura något system här om någon trodde det). Och jag kommer att få driva ett projekt som jag iaf hoppats få bli delaktig i. Vi pratade om det här med att jobba under ledigheten, och jag sa till honom att jag är trött på att alla talar om för mig hur jag kommer att reagera i höst. Jag vet inte hur det kommer att bli - jag kan bara säga vad jag tycker nu. Resten får vi se hur det blir. Och det kändes som han förstod mig.

Men jag har bestämt mig för att inte grubbla vidare på det här. Inte hänga upp mig på detta och ta ut saker i förskott – både det dåliga och bra. När ett förslag kommer tar jag ställning till det då, fram till dess ska jag göra klart mitt jobb här, gå hem och njuta av sista tiden som två (eller fyra) för att sedan ta emot mitt barn och bara ge mig hän åt den. Sedan får vi se vad som händer till hösten.

4 kommentarer:

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

För det första så går det inte att i förväg bestämma sig för att inte sova när bebisen sover. Får man en bebis som skriker dygnet runt så måste man passa på att sova när man kan.

Men även om man får en kolikbebis så ser jag ingen anledning till att mamman och pappan inte kan dela på ansvaret från början och i princip dela föräldrarledigheten från dag 1.

Varför skulle du vara en dålig mamma om du börjar jobba? Din sambo räknas knappast som en dålig pappa om han gör detsamma redan efter 10 dagar.

Lyssna inte på någon annan, utan känn efter vad som passar er och er bebis bäst!

Anonym sa...

Jag tycker detta låter jättespännande! Och verkligen kul att de vill satsa på att låta din karriär utvecklas (får jag uppfattningen av iaf) samtidigt som du är gravid. Jag kände mig ganska uttråkad efter ung. ett halvår hemma, så då hade jag gärna börjat jobba lite deltid iaf. OM jag hade haft ett vettigt jobb att längta tillbaka till, vilket jag inte hade, utan jag sa istället upp mig när sonen var 9-10 månader, utan att ha något annat... läskigt men nödvändigt och det ordnade sig fram till det var dags att börja jobba och jag kom till en UNDERBAR arbetsplats!

Men man kan aldrig veta innan hur det kommer att bli. Du kanske får en bebis, som sover hela nätterna, så att du egentligen inte är särskilt trött och orkar med en massa. Eller så får du en som vill äta tio ggr per natt och inte har lust att sova middag, annat än korta stunder och då endast i din famn :) Då kommer du antagligen att vara jättetrött hela tiden. Omöjligt att veta, men trevligt att arbetsgivaren verkar öppen för olika varianter!

Anna sa...

Ja, precis som ovanstående kloka kvinnor skriver så vet man inte om man kommer att kunna göra annat förrän barnet har kommit. Det KAN vara så att man inte alls får sova djupsömn på nätterna och då måste man sova när barnet sover annars håller man inte ihop. Det kan också vara på annat sätt. Det viktiga tror jag, vilket verkar stämma med hur du tänker, är att vara flexibel. Att inte känna att "ånej, nu hinner jag inte måla om huset" när man lägger sig för den nödvändiga tuppluren. För mig fanns ingen energi till annat förrän Lilla My började sova hela nätter när hon var 7,5 månad. Innan dess fick man hela tiden se till att man hade en energireserv att ta av, man kunde inte "jobba sig trött" medan damen sov eftersom man inte visste när man skulle få vila nästa gång.

Men allt detta ger sig när barnet har kommit. Sätt gärna upp mål men när du är där måste du vara tillåtande och snäll mot dig själv. För det är dig själv det handlar om, att du ska ha ork att njuta där du befinner dig. Du kommer att vara en perfekt mamma oavsett hur du gör.

Jag tycker, som kattmamman, att föräldraledigheten ska delas 50/50. Då får båda föräldrarna chansen att verkligen ha roligt med sitt barn. Man är ingen dålig mamma för att man inte "vill" ha hela ledigheten själv. Ledigheten tillhör ju barnet tycker jag, inte mamman.

Lite rörigt och ostrukturerat men jag har en gnällig Lilla My runt fötterna som vill trycka på datorns on/off-knapp...

Astillbe sa...

Tack tjejer! Mycket av det som ni skriver känner jag igen mig i. Jag har sagt till min arbetsgivare att jag vet ju inte hur jag känner i höst - kanske vill jag bara be allt som har med jobb fara och flyga, jag vet ju heller inte hur barnet kommer att vara. Eller jag heller för den delen. Jag kanske älskar att bara gå hemma. Men jag har ett mycket öppet sinne och är inte låst till något, utan kan bara säga hur det känns nu.

Det som gnager i mig är kanske att jag bara vill vara hemma - men då missar att få en chans att påverka mitt jobb till det bättre, så när jag är tillbaka får jag skiten som blev kvar. Men som det känns nu vill jag gärna vara med och jag hoppas att det finns utrymme för både mitt och bebisens behov - oavsett så är det guldklimpen som kommer först. Men att den kommer att må bättre för att jag fikar hela dagarna eller jobbar några timmar i veckan medan den sover...

Hehe, trodde aldrig att någon orkade läsa allt jag skrev. Skriver jag inte lite för långa inlägg tycker ni?

Kram!