söndag, januari 22, 2006

Dag 14 - Sprutdag 5

Anledningen till att jag började med ljusterapi är denna artikeln.

Vad tror ni?

Om det är sant så finns det ju en anledning till att man inte pratar om det på klinikerna i Sverige - de skulle ha rusning under de ljusa månaderna, och betydligt mindre under vintern.

I slutet av sommaren var det flera på Svårt-att-bli-gravid-snacket på Allt För Föräldrar som gjorde IVF samtidigt. ALLA blev gravida. Det fick mig att fundera i samband med att jag läste denna artikeln. Tillfälligheter?

Naturligtvis finns det många andra saker som skall fungera. Men gång på gång möts man i diskussioner kring infertilitet att man skall inta mycket vitaminer. På ett ställe läste jag till och med om en "vitamin-cocktail" där man (läkare) till och med antydde att man skulle äta mer än vad som rekommenderades. Nu skall man väl inte börja proppa i sig hej vilt, flera vitaminer bör man inte ta för mycket av, kroppen klarar inte av att göra sig av med överskottet. Som t ex A-vitamin. Men om jag minns rätt avsåg man främst B- och C-vitaminer. Jag skall se om jag hittar den artikeln.

När jag kom i kontakt med de som utför ljusterapin bekräftade de för mig, att många par väljer att genomgå terapin för att bli gravida.

Dessutom har jag ju passat på att sola solarium en gång i veckan i snart två månader.

Nu tror jag inte att ljusterapin kan bara så där rätt av "fixa" till mina hormonrubbningar. Det tror jag inte heller att akupunkturen kan göra. Eller massagen jag tagit. Och det spelar heller ingen roll hur mycket eller lite C-vitaminer jag får i mig eller den mängd Folsyra jag tar. Men allt tillsammans kan skapa en bra plattform, en språngbräda till att a) få mig att må bra och b) få goda förutsättningar att bli gravid.

Och jag har mer livslust än på länge. Tror jag! ;-) Visst, jag har mina dåliga dagar när allt bara känns skit. Men jag känner mig energisk både hemma och på jobbet. Jag sitter inte apatisk framför dataskärmen och har svårt att koncentrera mig som jag gjort många gånger förut. Jag tycker till och med att det är roligt på jobbet igen. Jag är inte slut när jag kommer hem utan jag har fortfarande energi kvar att ta itu med hushållsbestyr, kurser och annat. Och jag tycker att jag kan ta det lugnt lika väl och kunna koppla av med en bok eller framför tv:n. Visst stressar jag fortfarande en del, men den där magkänslan av stressen är nästan helt borta.

Det enda som jag varit rent ut sagt skitkass på, det är att få arslet ur vagnen och gå ut och promenera. Inte en enda promenad denna veckan heller! Fy skäms! Idag skall sambon och jag i alla fall ut och gå en sväng, vi skall gå ner till sjön och grilla lite korv. Här lyser solen, och snön gnistrar härligt. Det enda som inte lockar är våra minus 15 grader...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vännen!

Ville bara skriva en rad så att du vet att du ligger i "bokmärken" numera :-)
*kram*

Anonym sa...

Oj, det har jag aldrig hört talas om tidigare. Det låter iofs inte helt ortoligt.

Jag komma över en ljusterapilampa för hemmabruk.Jag har börjat dricka mitt morgonkaffe framför lampan och inbillar mig att jag känner mig piggare än normalt.

Har trott starkt på placeboeffekten men efter ditt inlägg börjar jag fundera...

Astillbe sa...

trez - hej gumman! Hoppas att ni har det bra, mailar snart! Här är bara så fullt upp nu... *dåligt samvete* Hoppas att ni har det bra alla tre! KRAM!

mifflan - Man vet ju inte - det _kan_ ju vara placeboeffekt. Det har jag sagt hela tiden under de olika behandlingarna, för jag har varit väldigt kritisk många gånger, men för nyfiken för att inte pröva på.

Och jag har märkt saker främst under zonterapin och akupunkturbehandlingen. Jag är väldigt vetenskaplig av mig, och får jag inte konkreta bevis så tror jag inte på det. Men när mensvärk försvinner, cykler rättar till sig, mensen ändrar beteende och jag är mer avslappnad - då får jag mina bevis! Läser mycket på Familjeliv där kvinnor som gjort IVF flera gånger berättar att när de gjorde akupunktur fick de fler ägg och bättre kvalitet. Och en miljard kinseser kan väl inte ha fel?! ;-)

Men visst, de har inte gjort mig gravida - än.