måndag, juli 03, 2006

Besviken

Jag berättade för läkaren på SU om mina blödningar* och frågade varför de uppstår. Och varför de endast gör det när vi har haft sex vid ägglossning - har det att göra med äggets implantation (när det skall fästa i livmodern)?. Hon skrattade till (lite förläget), tittade ner på skrivbordet, och sa att hon aldrig hört talas om något sådant och att det kan inte finnas något samband**?

Jag blev arg, men höll god min. Menade hon att jag ljuger?

Så här är det:

I augusti 2003 var min första IM*** efter vår första månad med oskyddat sex vid ägglossning. En vecka före mens började jag småblöda lite brunt. Inte mycket, bara någon droppe. Förstod inget utan trodde att mensen var på gång hela tiden. Hade aldrig hänt innan. Jag har aldrig småblött innan.

Blödningarna fortsatte på samma sätt varje månad. Ringde till läkaren med fick bara höra att min hormoner var i olag för att vi tänkte bli gravida.

I mars 2004 fick vi för oss att vi inte ville föda barn under julen så vi hoppade över den månaden (man var lite konstig på den tiden man trodde sig kunna bli gravid). Vad händer? För första gången ingen blödning.

I juni 2004 till januari 2005 äter jag hormoner vilket innebär att blödningarna uteblir.

När vi avslutat behandlingarna kommer blödningar tillbaka direkt. Jag börjar med zonterapi och under första månaden där jag har en behandling i veckan uteblir dessa blödningar. Sedan trappas behandlingarna ner och blödningarna kommer tillbaka.

I maj 2005 gör vi vår första insemination. Under sommaren kommer blödningarna tillbaka vid hormonuppehåll. Likaså under tiden mellan sista inseminationen under hösten till IVF i februari 2006. Blödningarnas storlek ökar.

Efter vår IVF i februari 2006 har blödningarna ökat ännu mer och jag börjar blöda mycket rött färskt blod.

I juni 2006 är sambon bortrest och vi har ingen möjlighet till sex under ägglossningen. Vad händer? Jo, ingen mellanblödning alls.

Hur i *ursäkta* helvete kan de komma och påstå att våra försök att bli med barn inte har något med blödningarna att göra??? Hur kan man säga att det jag har inte finns? Måste man vara Einstein här för att se ett samband?


* Jag börjar alltid blöda en vecka före mens vid tidpunkten då ägget skall fästa. När ägget fäster så kan det uppstå en blödning, men den avtar.
** Samband = att jag enbart får blödningarna när vi haft sex kring ägglossning. Enligt henne så skall man ha det varje månad om man har otillräcklig gulkroppsnivå som jag.
*** Icke Mens.

5 kommentarer:

Anonym sa...

det första jag tänker på är ju att ägg fäster varje månad* men inte hänger kvar....och då är det ju kanske läge att kolla upp det men läkaren verkar ju ha köpt sitt leg på e-bay


*som ni försöker altså

Astillbe sa...

Det var den teorin som jag och min förste läkare hade, men han kunde ändå inte förklara det.

Sahlgrenska är ändå väldigt duktiga på detta...

Anonym sa...

visst, men det finns ju ingen anledning att fortsätta försöka förrens man hittat en orsak och behandling tycker jag. Vet flera som får tidiga mf som får trombyl och att det har funkat på dom.

Anonym sa...

En FL:are som kikar in :-)
När jag slutade med p-piller så började jag blöda när vi hade sex. Va hos en gyn som inte visste vad det kunde va. Tog ett klamydiatest, men det hade jag inte. Inte förrän vi började utredningen ett år senare fick vi svaret. Det va mina slemhinnor som va för stora och ytliga. Fick en operationstid (lokalbedövning) för att göra en minikonisering, typ skrapning, har inte blött sen dess. Helt underbart! Det va i höstas jag gjorde det.
Kankse kan va samma som du har?!

Astillbe sa...

Hej Anonym! Blödningarna uppstår inte när vi har sex/haft sex utan först en vecka efter äl. Och eftersom vi har tvångssex (mer eller mindre) så har vi sällan sex utanför äl.