måndag, december 08, 2008

Vecka 12 (11+6)

Barnet
Nu finns det mesta på plats och fostret koncentrerar sig på att växa. Det börjar växa hår på kroppen som ska skydda huden. Naglar har vuxit ut på tår och fingrar. All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Den kan både öppna och stänga munnen och producerar flera egna hormoner. Längd huvud till stjärt 60 mm.

Det är så svårt att föreställa sig vad som pågår där inne. Än så länge har man ju inte fått ta del av något av det mysiga med en graviditet. Utan bara det jobbiga.

Mamma
Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka tolv. Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat ett till fyra kilo. Har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt. Ni har kanske redan berättat för era föräldrar och/eller nära vänner att ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka tolv. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre. Äntligen får ni glädjas öppet tillsammans med era vänner och familj.

Vi har inte berättat än för våra familjer. Min ska få veta på onsdag, Pappas familj till jul. De enda som vet är min ena syster och några av våra närmaste vänner. Framför allt har jag känt att jag inte vill berätta innan jag själv kan känna riktigt glädje över det. Och det har jag börjat göra nu, i samband med att jag börjat må bättre och börjat få tillbaka mig själv och mitt liv. Och någon vikt har jag inte ökat, utan jag har bara gått ned.

Vissa dagar är jag pigg och känner mig nästan som vanligt. Då kör jag på med jobb och städ hemma. Sedan får jag betala priset och är som död i 2-3 dagar efteråt. Inte kul alls.

Inga kommentarer: