tisdag, maj 01, 2007

Vecka 31 (30+0)

Så var det bara tio veckor kvar. Och en dag. Enligt mig då så klart, enligt UL är det ju ytterligare 8 dagar till.

Barnet
Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Vikt 1 800 gram.

Så förvånad jag blev nu när jag läste om längden! 40 cm redan!!! I min mage?! Hur får den plats? Och så snabbt den har växt nu!

Mamma
Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Jag har faktiskt reagerat på att jag snabbare blir anfådd. Om jag går från källaren upp till andra våning får jag mjölksyra i benen och flåsar som en gris. Ibland får jag stanna i slutet på trappan och ta igen mig lite. Däremot har jag inte problem med att jag svullnar upp.

Angående förlossningen, jag funderar inte så mycket på det än. Det är väl dags att göra det snart antar jag. Inse fakta att graviditeten snart tyvärr är slut.

Hos barnmorskan/kontroller
I vecka 31 är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på om du går över tiden. Barnmorskan brukar nu lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner är alltid välkommen att följa med.

Kontroll på fredag. Men jag tror inte att det blir varannan vecka redan nu. Vi får se vad bm säger.

Svårt att arbeta
Om du har ett tungt arbete kan du fråga barnmorskan om havandeskapspenning. Har du ont i ryggen eller andra besvär kan du vända dig till en sjukgymnast eller ordna läkarbesök för recept eller sjukskrivning. Du kan också använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten.

Det fungerar ganska så bra. Jag jobbar på kontor och sitter hela dagarna. Jag borde nog röra lite mer på mig än vad jag gör just nu. Kan på eftermiddagen och kvällarna känna en trötthet/ömhet i höger sida som är obehaglig. Liten är som livligast på kvällen och då är det skönt att kunna ligga ner i soffan.

Informationen ovan är som vanligt hämtat från Vårdguiden.

3 kommentarer:

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Så väldans tyvärr kan det väl inte vara att graviditeten snart är slut? Det är ju då det fantastiska börjar!

Astillbe sa...

Jo, jag sörjer det redan faktiskt. Jag älskar att vara gravid och jag skulle gärna vara det i ett halvår till. Tror jag! ;-)

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Själv hatade jag att vara gravid, så jag kan inte vara riktigt säker. Men jag tror att du kommer att upptäcka att det är ännu bättre att ha bebisen på utsidan.

Fast jag förstår om det känns avlägset och abstrakt. Jag fattade inte att det var på riktigt förrän han verkligen var ute.