fredag, maj 04, 2007

Besök hos barnmorskan v31

Idag var det dags för ännu en kontroll hos barnmorskan. Den här gången var en student med så att alla mått och kontroller gjordes två gånger, så det tog lite längre tid.

Jag var ju lite orolig för att barnet växer fel eftersom jag gått upp så lite i vikt*. Men allting såg jättebra ut. Blodtrycket låg på samma som det brukar, men inte högt undertryck som förra gången utan 120/75 tror jag det var. Magen har växt 5 cm och ligger precis där den ska ligga, oavsett om vi tittar på UL:s datum eller mitt BF-datum.

Sambon kunde tyvärr inte medverka idag, men samtidigt så har ju barnmorskan bett att han inte ska komma med på en av träffarna så det passade ju bra att det var nu. Barnmorskan ville nämligen fråga om våld i hemmet och då förstår jag att det är bäst att tala utan mannens närvaro. Men där kan jag helt sanningsenligt och ärligt svara att det inte förkommer hos oss. Varken från honom eller mig. **

Det lustiga var att jag faktiskt stod och tänkte på det häromdagen, vet ej varför jag kom in på det. Det var när jag stod och (kärleksfullt) smörjde magen med mitt Body Butter, så tänkte jag att jag inte kan förstå hur någon kan slå eller sparka mot en gravid mage. Och jag kunde verkligen förstå den panik den blivande mamman måste få om något sådant händer. Sambon vågar knappt peta på magen när jag säger att han ska trycka lite hårdare för att få känna på t ex ryggen/rumpan. Och ibland när jag buffar lite på magen för att se om den svarar, så kan jag lite oroligt undra om jag petade den i ögat eller något (fy så hemskt!).

Men bebisen verkar ligga som jag trodde. Huvudet nedåt (anses vara rörligt) och så ligger den med ryggen och rumpan utmed min högra sida och benen upp längs med bröstkorgen! Tänk jag som inte trodde mig veta eller känna hur den låg fick ändå rätt i hur jag upplevde det! Det är så häftigt på kvällarna när jag ligger i soffan och bebisen knölar runt och sticker ut rumpan så att den blir en stor bula som sticker ut på högersidan. Sådant trodde jag alltid skulle vara obehagligt eller göra ont, men det är bara mysigt! Ibland känner jag inte ens att den flyttat sig utan ser bara magens konstiga form.

Jag pratade också med barnmorskan om ett för mig pinsamt problem. I mars trodde jag att jag hade urinläckage. Det uppträdde nämligen några få gånger efter att jag varit på toaletten, strax efter att jag ställt mig upp att den kommit väldigt mycket vätska. Och jag var helt säker på att det var urin. Men jag har inte haft några problem med något läckage innan jag går på toa. Men enligt barnmorskan så skulle detta med största sannolikhet bara vara en ökad mängd vattniga flytningar som uppstår i och med att när man sätter sig och slappnar av/lättar på trycket, så kommer det ut också. Känns skönt iaf att äntligen fått fråga om det, det var något jag tyckte var lite pinsamt. Det har bara hänt någon enstaka gång senare också, så det är egentligen inget problem längre. Däremot ökar ju mängden flytningar i slutet av graviditeten och det har jag ju definitivt märkt av.

Tyvärr har min barnmorska tidig semester så det verkar som jag bara kommer att träffa henne en gång till. Har jag tur så kanske det blir ytterligare en gång.

Magmått: 30 cm
Hjärtslag: 140
Blodtryck: 120/75
Blodvärde: 116
Blodsocker: 5,7

Bebisens huvud: Rörligt
Vikt: +3 kg


* Jovisst är jag tacksam för att jag har gått upp lite i vikt, men samtidigt oroar jag mig för allt som avviker från det normala – och undrar om jag gör rätt.

** Det enda våldet som förekommer är klösmärken på armarna från katterna...

6 kommentarer:

Kapybaran sa...

Gaah, det är så förvirrande att komma in på din blogg :-)
Alltid så mycket nytt att läsa att jag knappt vet var jag ska börja!

Nu är du på upploppet! det där knytet som bökar i din mage kommer att ligga på din arm snart! Mysigt!

Astillbe sa...

Förlåt!! Idag har jag gett mig fan på att få ut allt, jag vill inte hålla på med den här sablans bakåtbloggningen! Inte alls kul för er ju...

Så det kommer mera...

Anna sa...

Skönt att alla värden är bra. Det där med flytningarna känner man igen, jag frågade just om det förra gången, jag tänkte att det kanske läckte fostervatten men bm sa att det var flytningar och inget att oroa sig för.

Anonym sa...

Aha, jag har anat att man kan få mer flytningar mot slutet (minns inte alls från första gången). Började t.o.m. undra idag om slemproppen möjligen hade gått :) Hade nämligen dessutom en enormt stark förvärk igår (höll i sig utan uppehåll i 30 minuter) och undrade om bebis tänkte hoppa ut nu i v 35. Jag skulle hoppa ur bilen i ett kort ärende och fick denna värk nästan direkt. Höll på att inte kunna ta mig tillbaka till bilen, sambon gick ut och letade och hittade mig lutad mot en annan bil. Ska träffa min läkare imorgon och fråga vad detta kunde vara. Hade det i förra veckan också. Men jag gissar att om eftervärkarna blir starkare för varje barn, så borde väl förvärkarna också kunna vara det.

Astillbe sa...

Anna K - jo tack, flytningarna ökar och ökar... får nu byta byxor ofta! Vilket inte är helt lätt eftersom jag knappt har några jag kommer i. Letade idag fram ett par svarta - känns lite tråkigt med tanke på att det är maj, men å andra sidan ska det regna idag så va fan... ;-)

annah - Hur stor skillnad är det på "mobiliteten" på vecka 30 coh 35?

Jobbigt med förvärkar, jag tror att jag läste att de börjar komma ca en månad innan, för att livmodern ska träna sig? Men så starka... hugha! Jag får jobba på bra här, vet ju inte hur länge man klarar det (enligt olycksfåglarna då).

Du måste starta en blogg så jag kan följa dig bättre!!! Du får komma in och berätta vad läkaren sa idag!

Anonym sa...

Jag märker ingen skillnad alls på "mobiliteten" mellan v 30 och 36 (som jag hunnit till nu). Idag sprang jag t.o.m. lite för att hinna till telefonen! Men jämför jag denna graviditet med förra, så kände jag mig mycket tyngre då. Det händer nu att jag glömmer av att jag är gravid!

Men jag måste säga att jag hade inte ont alls av förvärkarna första graviditeten, magen blev bara hård och jag fick stanna om jag var ute och gick, därför blev jag så förvånad över det nu och undrade vad det var. Typiskt nog glömde jag att fråga om det hade med antal graviditeter att göra när jag träffade läkaren, vi diskuterade bara hur jag skulle göra om förlossningen skulle starta av sig själv före inskrivningen för snittet och hon konstaterade att värkar kan man ha lääänge, utan att det faktiskt öppnar sig. Så om det börjar här av sig själv, så kanske det blir några vändor till sjukhuset och jag vet redan nu att jag kommer att känna mig så fånig och över-orolig om det inte är något.

Egen blogg har jag tänkt mycket på, men inte kommit loss. Jag har iaf ett namn, alltid något :) Men att starta en blogg tre veckor innan man får en ny bebis - det kanske blir en start och sedan inget mer. Detta är en dam med prestationsångest, som du märker ;)

Om du vill ha dina vanliga byxor kan du köpa en bit jersey (polyester är mitt tips) och linda runt magen och ha gylfen öppen. Jag tog 2 ggr midjemåttet (plus knytmån) och ca 40-50 cm brett. Funkar hur bra som helst!