tisdag, maj 22, 2007

Försäkringskassan

Igår var vi på två timmar lång information om föräldrapenning på försäkringskassan. Jag kände att jag visste det mesta, men sambon var inte lika insatt och tyckte att informationen var bra.

Däremot hänger jag inte helt med på det här med att ”skydda” sin SIG och allt det här. Jag hoppas inte att det är det som kommer att styra en dag när det är dags för syskon eller ej.

Sedan visade det sig att vi inte fått papper hemskickade där jag ska fylla i min inkomst osv. Av någon konstig anledning. Så de ska skicka dessa hem till oss – de poängterade att det var jätteviktigt att skicka in dem så fort som möjligt efter att man har fått dem – vi skickade in moderskapsintyget i mars! Så jag hoppas inte att vår utredning tar massa tid nu.

Så nu ska sambon och jag sätta oss ner och se hur mycket vi ska ta ut. När ska jag börja jobba deltid och han vara hemma två dagar i veckan? När planerar vi inskolning på dagis? Hur många dagar per vecka ska vi lyfta ut? Det vore ju bra om jag fick jobbat några timmar per vecka från och med i höst, så vi fick sparat våra dagar och kan jobba deltid längre.

Min chef har varken frågat mig exakt vilken dag jag tänker gå hem. Eller när jag tänker komma tillbaka. Men jag anar att de snart gärna vill veta det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

...är det inte bäst att föda barnet innan man planerar dagisstarten....? Jag kände hur skört livet är när man föder barn... Jag har aldrig vågat ta ut något i förväg.

Astillbe sa...

För vår del handlar det om att dagarna ska räcka så länge som vi vill vara hemma. Annars räcker de inte speciellt länge. Lite framförhållning måste man ha ändå - både mot sig själv och sin arbetsgivare.

Men allt kan ändra sig. Och det går att ändra. Men besked måste vi ju ha. Dagisköer - vi kan ju inte ringa och sätta oss i kö och säga att vi "kommer någon gång nästa år"?.