onsdag, maj 17, 2006

Abort

Jag är ingen abortmotståndare. Men det finns gränser.

Men när jag kommer till affären och får läsa på löpsedeln som basunerar ut detta, då ser jag rött. Aftonbladet skriver det som om det vore något häftigt eller något att vara stolt över.

När jag sedan ögnar igenom artikeln så är det inte deras första utan deras andra abort (kostat samhållet sammanlagt över 16 000 kr). Och varför gör de då abort? Jo, för att de vill vara bra föräldrar till de barn de redan har.

Bilden till löpsedeln och artikeln visar en familj som är glad och lycklig. Och bilder i en tidning skall ju ha med artikelns innehåll att göra? Och är familjen så glada för att ha fått göra en abort i vardagsrummet?

Jag är ingen abortmotståndare. Men att använda abort som preventivmedel gör mig förbannad. Det borde inte vara någon nyhet för vuxna människor att resultatet av ett oskyddat samlag kan bli en graviditet. Samhållet och media lär ut till unga att det finns receptfria abortpiller på apoteket. Fokusen ligg fel.

Och jag hade aldrig aldrig gått ut och berättat för hela svenska folket om mina aborter om det vore jag.

Jaja, jag överreagerar säkert. Men detta är ändå min reaktion. Som delades av helt av sambon.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte heller någon abortmotståndare men jag håller med dig och din sambo. Den första aborten borde fått det paret att tänka sig för en gång extra och skydda sig på ett sätt så att det inte blev några fler graviditeter.

Astillbe sa...

Jag höll på att skriva lite väl hårdare ord först i bloggen, just som syftade på att man inte lärt sig av det första. Men mest av allt blir jag så förbannad när jag ser hur glada alla sex är på bilden och så lyser bokstäver ABORT rakt in i ögonen. Blä.

Anonym sa...

Jag håller oxå med er! EN abort kan jag ännu acceptera för misstag kan ju hända. Men efter det misstaget borde man minsann ha lärt sig nåt *morr*

Linda sa...

Jag kan bara hålla med! Om det inte vore för att jag var på jobbet när jag såg det så hade jag skrivit ett inlägg i min blogg om det!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Fast jag tycker faktiskt att de gör helt rätt.

Har man fyra barn och inte klarar av fler ska man inte sätta fler till värden.

Ett oönskat barn ska inte behöva komma till världen, och som jag tolkar artikeln har de försökt skydda sig med kondom och står i kö för sterilisering.

Visst är det sjukt orättvist att vissa gör allt för att inte bli gravida medan andra aldrig får uppleva den lyckan trots år av kamp.

Och visst kan det kännas sjukt att aborter betalas av staten medan man får ett högst begränsat ekonomiskt bidrag för IVF/adoption.

Och dessutom kan jag hålla med om bilen var högst opassande till artilken.

Astillbe sa...

Bridz - det de säger att är de inte kan använda p-piller för det mår hon så dåligt av, och kondomer "fungerar inte". Det anser inte jag vara att man försöker skydda sig. Och en gång jag förstå - men två?

Jag har vänner och bekanta som gjort abort. Och jag kan säga att om jag gjort en abort för att det inte "passade" just då att få barn, så hade jag aldrig berättat det för mer än de närmaste. Två av mina vänner vägrade äta p-piller för då "blir man ju fet". Båda har gjort aborter, den ena minst tre. Och detta var innan de ens fyllt 20.

Jag tycker att det är oansvarigt.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Jag håller nog med Bridz. Blir iofs känslomässigt provocerad av artikeln och särskilt bilden och själva myset med "gjorde det hemma i vardagsrummet", det blir absurt på något sätt. Blir mest arg på Aftonbladets vinkling, inte på familjen. För en del människor är det ju faktiskt så att preventivmedel inte funkar, känner t.ex. en kvinna som blivit gravid trots att hon var steriliserad! Man kan ha jätteproblem med hormonella p-medel och inget p-medel är ju trots allt 100% säkert. Idiotiskt också att kön till sterilisering skulle vara så lång, hade den inte varit det hade detta aldrig hänt.

Men visst blir jag också provocerad, men rent logiskt så tänker jag helt annorlunda. Inget barn ska behöva vara oönskat, jag har själv en dotter som har en pappa som inte hyser några varmare känslor för henne och faktiskt flera gånger sagt till mig att han önskat att jag gjort abort med henne istället för att välja att föda henne. Det är ingen lätt sak att tackla när man växer upp.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Att inte må bra av p-piller kan t.ex. innebära att man får dödliga blodproppar av dem. Då tycker jag aborter är ett bättre alternativ. För jag tycker inte att någon människa ska behöva avstå från sex.

Min mamma har blivit gravid fyra gånger, hon har skyddat sig med olika preventivmedel alla gånger. Och hon är verkligen inte oansvarig. Det är inte rättvist att det är så, men ett oskyldigt barn ska inte behöva komma till världen bara för att dess föräldrar är överfertila.

Men återigen, artikeln var inte särskilt smidig, och den sticker i miona ögon också.

Dessutom kan jag nämna att precis efter mitt missfall hade jag inte klarat av att läsa artikeln alls. Man är olika rustad olika perioder för att klara av en del saker.

Kramar